huishouden energie besparen keuken moestuin creatief

Waterkefir

Waterkefir is zeer vergelijkbaar met gewone kefir, met dat verschil dat geen melk maar water gebruikt wordt. Dit is vooral nuttig voor wie niet zo van melk houdt, gevoelig of intolerant is voor melkproducten.

De voordelen van waterkefir zijn dat het een gezond alternatief is voor frisdrank, het is rijk aan vitaminen waaronder B12 en het is een goede bron van probiotica.

waterkefir korrels

Waterkefir korrels (foto: Simon A. Eugster)

Dit materiaal heb je nodig om zelf waterkefir te maken:

  • Keukenweegschaal
  • Grote glazen pot met deksel, ideaal voor waterkefir is een weckpot van 1,5 liter
  • Kunststof bolzeef met fijne mazen, gebruik geen metalen zeef want dit tast de waterkefir korrels aan
  • Plastic lepel

Deze ingrediënten heb je nodig voor ons waterkefir recept:

  • 100 gram waterkefir korrels
  • 50 tot 80 gram rietsuiker
  • 2 gedroogde vijgen
  • halve citroen
  • 1 liter kraantjeswater

De hoeveelheid rietsuiker hangt ervan af hoe zoet je de waterkefir wil, hier moet je in het begin wat uitproberen.
Je kan in onze webshop korrels voor waterkefir kopen.

En dit is ons recept om zelf waterkefir te maken:

  1. water in de glazen pot doen
  2. rietsuiker toevoegen
  3. goed roeren tot de rietsuiker volledig is opgelost
  4. waterkefir korrels toevoegen
  5. halve citroen en vijgen toevoegen

De waterkefir plaats je dan, met een deksel gedurende 24 tot 48 uur op een lichte plaats. Enkele tips:

  • Steeds een deksel op de glazen pot plaatsen, maar laat dit deksel er los op staan of sluit niet luchtdicht af. De waterkefir gaat koolzuurgas produceren, dit moet kunnen ontsnappen.
  • Zet de waterkefir op een lichte plaats maar niet in volle zon, bij ons staat deze achter een raam aan de Noordkant.
  • Eén of twee keer per dag de waterkefir zachtjes oproeren.

Na 24 tot 48 uur, naar eigen smaak, kan je de waterkefir drank gaan oogsten.

  1. Giet de waterkefir uit over een bolzeef en vang de drank op in een pot, of fles.
  2. De vijgen gooi je weg in het compost.
  3. de citroen pers je uit in de kefir drank.
  4. Waterkefir korrels licht uitspoelen met water, deze kan je onmiddelijk opnieuw gebruiken voor een nieuwe cultuur.

Waterkefir korrels groeien snel aan, soms heb je na 48 uur zelfs de helft meer korrels. Respecteer echter de bovenstaande verhoudingen, het teveel aan waterkefir korrels kan je cadeau doen of moet je noodgedwongen weggooien.

De waterkefir drank bewaart in een afgesloten pot in de koelkast gedurende 1 á 2 dagen. Opletten dat koolzuurgas uit de drank kan ontsnappen, de pot dus niet te vast afsluiten.

Gebruik nooit metalen voorwerpen bij de bereiding of de bewaring van waterkefir, de zuurtegraad van deze drank doet metalen oplossen wat de kefir cultuur zal schaden en bovendien zeer ongezond is.

in de kijker

de leukste projecten

aanbevolen